Het Ariane de Ranitz zadel bestaat uit een dunne laag leer, waarop over het totale oppervlak klittenband is bevestigd. Hierdoor is het mogelijk om steunpunten op ieder gewenste plaats aan te brengen. Aan de onderzijde van het zadel zijn viltenkussens gevormd. Deze kussens vormen de kamer van het zadel, deze kamer ontlast de ruggengraat van het paard. In het zadel is een singel met een handgreep voor de ruiter verwerkt. Aan weerszijden van de handgrepen zit een scharnier, zodat het zadel zowel voor brede als smalle paarden te gebruiken is. De steunen zijn blokken van verschillende vormen die aan de onderzijde bekleed zijn met de “haakjeskant” van het klittenband.

De blokken zijn er in drie uitvoeringen, namelijk:

Rugsteun / Lumbaalsteun; de ruiter leert door de rugsteun een goede zithouding aan te nemen (licht achterover gekanteld bekken).

Bovenbeensteun; ondersteunt het bovenbeen aan de onderzijde en voorkomt problemen zoals te grote rek van de spieren in de liezen.

Onderbeensteun; om de ruiter de juiste houding van zijn onderbeen te laten ervaren (been met gebogen knie)

Kendra klittenbandzadel

Geschikt voor:

  • Ruiters met weinig spreidingsmogelijkheid van de benen.
  • Ruiters met een verminderd evenwicht.
  • Ruiters met een verminderde rompbalans.
  • Ruiters met één of twee beenprothesen. Door de bovenbeensteunen wordt het gewicht van de prothesen opgevangen, waardoor de ruiter minder snel last heeft van schuurplekken (ontstaan door wrijving bij afhangende benen).
    Ruiters met een verminderd houdingsgevoel, met name die ruiters die slecht aanvoelen of ze symmetrisch op het paard zitten.

Ruiters kunnen liggend op het paard ontspannen. Deze houding gebruiken wij ook om vastzittend slijm los te krijgen en/of de darmen te activeren. Bij een aantal van onze ruiters, die hier last van hebben, heeft dit gelijk resultaat

Jasper in liefdevolle herinnering 28 febr. 2022

Het zadel gebruiken wij ook als therapie zadel bij kinderen met autisme (ASS)